
Med fyra barn och en familj som älskar att resa till framförallt djur- och nöjesparker har vi en hel del erfarenheter kring att resa med barn. Därför kan jag inte låta bli att skriva ett inlägg om det ämnet och dela med mig till er. Dessutom är jag med i en tävling om jag skriver ett inlägg om det i samarbete med Twingly och Swebus. Röstningslänken hittar ni sist i detta inlägg. Det man kan vinna är en resa till Skara sommarland och Kolmårdens djurpark med övernattning. Båda mycket attraktiva vinster då vi skulle vilja åka till Skara sommarland i år, men inte har råd och Kolmården har vi ju varit till flera gånger, men sovit över på Vildmarkshotellet har vi ju aldrig gjort och det vore en fantastisk upplevelse att få göra med barnen.
-----------------------------------------------------
Jag listar mina tips som små rubriker med text under.
1. Förberedelser
Först och främst behöver man förbereda sitt besök. Tänkbara frågor att besvara innan. Vilken sorts av park ska vi besöka? Vart ligger den? Hur ska vi ta oss dit? Hur sysselsätter vi barnen under resan till parken? Finns det mat där? Vad kostar det? Eller är det bättre att ta med matsäck? Ska vi vara utomhus en hel dag? Vad behöver vi då ha för kläder? Och hur förbereder vi oss för olika slags väder? Ska vi gå mycket, vad för skor behöver vi ha på oss? Hur mycket pengar ska med och får läggas på souvenirer, glass och liknande?
Ja frågorna kan vara många och se olika ut hos alla. Det är viktigt att besvara dem alla för att kunna gå vidare och planera resan lättare och vara väl förberedd. Då blir besöket både roligare och lättare.
Att skriva en checklista kan också vara bra så man inte glömmer ta med något.

2. Att packa ner i väskan
Vi brukar alltid packa med oss kläder för både varma och regniga dagar. Står det spö i backen när vi ska åka väljer vi redan då regnkläderna på och gummistövlar annars brukar just gummistövlarna få stanna hemma då vi gärna vill orka bära allt sen. Tar vi inte på oss gummistövlarna har jag alltid med ett par plastpåsar som man kan ha runt fötterna om regnet skulle börja ösa ner och man vill fortsätta vara torr om fötterna. Badkläder packas med om det finns badmöjligheter i parken. Och är det varmt och soligt när ni reser och ska vara ute hela dagen glöm INTE solkrämen, den är minst lika viktig att ha på som regnkläderna.
Ryggsäck kan vara bra som väska om man inte har barnvagn så man orkar bära den hela dagen. (I vissa parker kan man hyra grindor om man får med mycket packning så kan det spara flera axlar, sånt kan vara bra att kolla upp innan)

Vi packar alltid med picknick som mat. Det blir bra mycket billigare än att köpa maten i parken då de flesta djur- och nöjesparker erbjuder matförsäljning. Bra matsäck är pannkakor, äggmackor och pastasallad för oss. Och för oss tillhör det att även ha med någon liten kaka i packningen. Tänk även på att ha med dricka för en hel dag. Det behövs påfyllning även där. Det är lätt att glömma att dricka och går man en hel dag och dessutom när det är gassande sol då behöver man mycket väska.
Jag kan även rekommendera att man packar med lite plåster. Vi har varit med om att barnen skrapar upp knä och sånt otaliga gånger när vi varit iväg och även om det finns första hjälpen i parken kan det ta lite tid innan man får fatt på någon. Egna plåster och om man kan ta hand om lättare sår är det bra att ha med sig sårtvätt och strips om såret skulle glipa.
Annars har vi mest med oss blöjor och sådana vanliga saker som man alltid har med sig. Och där i räknar jag förstås även inträdesbiljetter om vi ska till en park och förstås kameran. Och eventuella mediciner. Jag har alltid Panodil redo för det händer att jag får huvudvärk och ibland kan barnen plötsligt få feber och det är ju inte alltid så roligt när man är iväg då är det bra att ha något att ta till som kan lindra lite en stund.
3. Färden till parken
Vi har de allra flesta gångerna valt att ta bilen när vi reser just för att både tåg och buss visat sig blivit dyrare. Sen är vi lite rädda inför sådant som vi inte gjort så många gånger och väljer bilen då vi är vana att resa med barnen med den. Men efter att för första gången åkt tåg och buss med barn i juni så måste jag ju erkänna att det var så mycket smidigare och kan vara värt de där extra pengarna, just för att man får möjlighet att roa barnen på ett helt annat sätt när man inte själv behöver tänka på körningen. Dessutom finns det toaletter vilket gör att man inte behöver stanna för kisspaus varje halvtimma! Du slipper också tänka på hur packningen ska få plats i bilen eller vart du ska parkera. Nu har dessutom Swebus resor både till Kolmården och Skara vilket gör att man även har möjlighet att resa med dem dit.

Tips på hur du kan göra bilfärden lättare beror helt och hållet på vilken ålder barnen har samt vilka förutsättningar man har som familj att införskaffa. Barn som är lite större och om man har råd kan jag verkligen rekommendera att införskaffa en DVD-spelare till bilen. Om man nu inte har råd med en surfplatta för i dessa har du ju både spel och filmklipp de kan titta på. Men en DVD är ett bra budgetalternativ och som håller barnen sysselsatta en bra stund. Vi köpte två skärmar och en enhet för 700 kr och den har hjälpt oss med många lugna bilfärder ett par år. Spel och annat tekniskt är givetvis också bra. Tänk bara på att åksjukan kan komma lättare om barnen inte tittar ut. Så ladda med postafen, åksjukeband eller liknande innan. Det är även bra med någon liten kräkpåse utifall att olyckan är framme.
Saknar man helt det tekniska finns många andra tips att roa sig med i bilen. Det kan handla om att räkna lastbilar, färger på bilar, hur många kossor du ser eller varför inte ordlekar om barnen är så stora att de kan stava. Vår 1 åring brukar vi roa med sånger samt en hel bunt av leksaker. Hon avskyr nämligen att åka bil. Och för att inte glömma - något att tugga på under färden såsom vindruvor, fruktbitar eller om du tycker det är okej godis. Det är ett måste för oss och räddar mycket gnäll.
Tips på hur du kan göra tåg- och bussfärden lättare är ungefär densamma, men här har du också möjlighet att själv sitta och spela spel med ditt barn. Det finns många små resespel man kan välja mellan uti affärerna som man kan införskaffa innan sin resa,

4. I djur- eller nöjesparken
Kom med ett glatt humör. Stressa inte och lyssna mycket till vad barnen vill göra. Vill de åka samma karusell 10 gånger visst kan det väl vara okej om alla inte vill åka olika karuseller och köerna är långa? Möt barnen på deras nivå och ha lika barnsligt skoj själv när ni är iväg.
Prata innan ni går in i parken om vilka regler som gäller. T ex att de inte får springa i förväg och varför. Eller om barnen är äldre och får gå själva att ni ses ett visst klockslag för mat och checka av lite.

Är barnen så små att de inte själva har mobiltelefon så är ett hett tips att sätta antingen ett armband runt armen med sitt telefonnummer på som finns på bland annat Kolmården. Har inte parken sådana band funkar det utmärkt att skriva på armen. Är man inte i sitt hemland är det smart att även skriva landsnummret. Besöker ni en park med badplats tänk då på att använda vattenfast penna.
Vill barnen åka olika karuseller kan man dela på sig för att tillgodose dem båda eller som för oss alla fyra.
Vi pratar också mycket med barnen om hänsyn och att vi är där för att alla ska ha roligt och därför får man ibland vänta på att få åka just den där karusellen de så gärna vill eller vänta med att gå till det djuret de vill se.

Vi köper väldigt sällan souvenirer. Och det uppstår sällan tjat från barnen om att de vill köpa. Det är för att vi pratar med dem om att det inte blir någon souvenir innan. Dessutom brukar vi alltid köpa någon glass istället och då är de nöjda. Köper vi en souvenir har vi satt en maxsumma som de får köpa för.
Börjar barnen bli gnälliga, trotsiga och bråkiga fundera på vad det står för. Kanske börjar de bli trötta i benen, törstiga eller hungriga? Ta då en paus från allt, kanske sätt er och ta en glass och lite dricka.
Lite tips från oss. Jag hoppas något kan komma till användning.
Tycker ni våra tips är värda att vinna rösta då gärna på Lottizdays via länken nedan.
