För en vecka sen ungefär så vann jag fototrisstävlingen med mina bubblande bilder på champagne (cider). Dem hade jag fotat i min lilla hemmagjorda ministudio för att få en liten proffsigare känsla i bilderna.
Att ha en ministudio att fotografera i kan verka avancerat och många kan tycka det är dyrt att köpa en ministudio när man bara vill fota för skojs skull. Men du behöver ingen dyr ministudio och inte heller behöver det vara särskilt svårt om man nu är intresserad av att fota produktbilder. Jag tänkte därför i detta inlägg avslöja hur du på ett enkelt och billigt sätt kan fota produktbilder.
Två bilder jag fotat i min hemmagjorda ministudio för att illustrera hur det kan bli förutom mina bubblande champagnebilder:


Hur har jag då gjort?
Super enkelt. Du behöver ett vanligt vitt papper. Helst lite större, men är det du ska fota litet så räcker det med ett A4 papper. Vill du ha blänket på "golvet" behöver du också en glasskiva. Jag har tagit en glasskiva från en tavla. Har du ingen glasskiva som håller pappret på plats kan du behöva tejp istället så det håller upp pappret. När jag fotade mina champagnebilder behövde jag ha både glasskiva och tejp så ibland behöver du båda.
För att få det rätta ljuset kan du ha pappret mot en ljus baksida t ex ett fönster, dataskärmen eller liknande. Eller så lyser du upp baksidan med en lampa. Du kan också använda olika ljuskällor beroende på vad du har, en lampa som riktas, dagsljuset från ett fönster, en reflexskärm etc.
På bilderna ovan har jag enbart använt mig av datorn som ljuskälla till bakgrunden och dagsljus från ett fönster. När jag fotade champagnebilderna använde jag ingen upplyst bakgrund utan fäste mot kaklet i köket och använde mig av dagsljus från köksfönstret.
Sen riggar du upp pappret så det ligger lite upp mot väggen och det andra på bänken. Försök undvika en kant i skarven genom att ha pappret lite böjt så kommer inte den med i bilden, likaså är det bra om objektet du ska fotografera ligger en liten bit från kanten så tänk på att inte dra upp för mycket av pappret. (Den andra bilden ovan fick jag för nära kanten så glasskivan anas i bakgrunden, dessutom uppstod lite skuggor och detta berodde på att jag drog upp pappret för högt då jag vråkade flytta på allt när jag höll på, se bild tre nedan. Var dock lite lat och fotade bara för att visa så la inte ner någon tid på att ändra igen.)

Sen när man fotograferar produktbilder kan du även använda blixten för att få bort skuggorna. Jag brukar ju inte använda blixt, men vid just produktbilder tycker jag att det ibland kan bli en bättre bild.
Tog två bilder på orkidén för att visa skillnaden.


Så nu vet ni hemligheten bakom mina produktbilder. Hoppas det var till hjälp för någon.